Pomembni dejavniki, ki jih moramo upoštevati pri nakupu domene

Nakup domene opravi preden izdelamo spletno stran

Dandanes je spletna stran nujno orodje, če želimo doseči širši krog naših potencialnih kupcev. Prek nje bodo do nas dostopale nove stranke. Zato je pomembno, da je profesionalnega izgleda in da deluje hitro. Velikokrat pa spregledamo pomen, ki ga ima nakup domene, saj nam omogoča, da si izberemo ime, ki nas bo predstavljalo na spletu. To je tudi razlog, da mora ime biti primerne dolžine in uporabljati končnico, ki je skladna z našim načinom poslovanja. Poleg tega bomo tudi morali izbrati primeren strežnik, ki bo zagotovil hitro in nemoteno delovanje naše poslovne spletne strani.

Nakup domene zavzema tudi izbiro končnice

Veliko ljudi se ustraši, ko si morajo pri nakupu domene izbrati tudi primerno domeno vrhovne ravni oziroma končnico. Ta je lahko lokalna za določeno državo, kot so .si, .hr, .it, .de ipd. Druga vrsta pa so svetovne, kot so .com, .org, .net in druge. Pravilo je preprosto; če nameravamo poslovati v svoji državi, si je priporočljivo izbrati lokalno domeno. Za trgovanje v svetovnem prometu pa se priporoča uporabo mednarodnih končnic. Vedno je mogoče, da poslovanje pričnemo širiti v druge države, nakar izdelamo dodatne spletne strani z enako domeno, vendar različnimi končnicami. 

Nakup domene zavzema tudi izbiro končnice
Nakup domene končnic .com, .net, .org

Lahko pa se tudi zgodi, da izdelamo spletno stran, ki uporablja .com ali drugo svetovno končnico. To stran pa prevedemo v različne jezike, kar bo omogočilo ljudem iz različnih delov sveta, da opravijo pri nas nakup storitev ali izdelkov.

Kratka in preprosta imena domen si stranke najlažje zapomnijo

Pri izbiri imena za našo spletno stran je dobro, če sledimo nekaterim preprostim smernicam. Prva je ta, da ohranimo ime čim krajše. S tem zagotovimo, da si ga bodo stranke lažje zapomnile in vtipkale v spletni iskalnik. Pomembno je tudi upoštevati samo sestavo imena. To naj bo tako, da se ga brez težav natipka na tipkovnici. Pri tem ni priporočljivo uporabljati vezajev ali črk.

Video: Kako preprosto dobiti redko kratko ime domene

Uporabimo jih samo v primerih, ko je to smiselno, zaradi našega načina poslovanja, naše blagovne znamke ali drugih elementov. Veliko podjetnikov se pri nakupu domene odloči za uporabo ključnih besed. Če, na primer, se neko podjetje ukvarja s izdelovanjem spletnih strani, lahko uporabi ime domene proizdelavastrani.si ali kaj podobnega.

Izberimo primeren strežnik, ko nameravamo izdelati spletno stran

Načeloma je tako, da se nakup domene opravi preden izdelamo spletno stran. Kljub temu je pomembno, da izberemo primeren strežnik. Tako bomo zagotovili najhitrejše delovanje naše strani. V večini primerov se začetni podjetniki odločijo za deljeno gostovanje. To je najcenejša možnost gostovanja spletne strani, saj si strežnik in njegove zmogljivosti delimo z mnogimi drugimi lastniki domen.

Malo bolj zahtevni uporabniki si najpogosteje izberejo VPS ali virtualno gostovanje. To nam nudi najvišjo meri prilagodljivosti, saj nam omogoča izbiro svojega operacijskega sistema, spletne kode ipd. Za najbolj zahtevne uporabnike se priporoča zakup celotnega strežnika, ki je namenjen velikih spletnim stranem, ki lahko prejmejo na stotine ali tisoče obiskovalcev v kateremkoli trenutku.

%d bloggers like this: